PARTIYA DEMOKRAT´A KURDISTAN - XOYBUN

PDK - XOYBUN



Şèx Seid:"Susayan bir kişinin, başkasının talimatıylasu içmeğe ihtiyacı yoktur."




ŞEYH SAİD:

Bir Kitap... Bir İsyan...

İktidarlar ya da hükmedenler, iktidarlarını sağlama almak ya da zulüm ettikleri kitleleri menfaatlerinden uzaklaştırmak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Kitleleri kendileri gibi düşünmeye zorlarlar. Bunu gerçekleştirmek için insanların beyinleriyle oynarlar. Kendi bakış açılarını kitlelere empoze etmeye çalışırlar. Kendilerinin yazdıkları tarihi, gerçek tarihmiş gibi kitlelere yuttururlar. Bir süre sonra da herkes bunun böyle olduğunu zannetmeye başlar. Örneğin kemalist rejim yıllardır Şêx Sait İsyanı'nın gerici bir hareket olduğunu empoze etmeye şalışıyor. Ne yazık ki bazı kürtler bu propagandaya kanabiliyorlar. Durum böyle olunca da katliamları haklı göstermek için, kendilerine "komünist" diyenlerin bazıları da resmi ideolojinin yazdığı tarihe dört elle sarılıyorlar.

Beyinlerini kemalist rejime teslim etmemiş insanlar, kendi kaynaklarını araştırıp tarihlerini doğru olarak öğrenmek zorundadırlar. Şêx Sait İsyanı içinde bu böyle olmalıdır. Şêx Sait İsyanı döneminde yaşayan ya da bizzat hareketin içinde yer alan kişiler tarafından yazılmış epey kaynak vardır. Bunların içinden bir tanesi vardır ki herkesin okuması gerektiğine inanıyorum. Kitabın adı "Görüş ve Anılarım"dır. Pêrî Yayınlarından çıkan kitabı bizzat harekete katılan ve binlerce olaya şahit olmuş Hasan Hişyar Serdî yazmış. Resmi tarihle gerçeklerin birbirinden ne kadar uzak olduğunu bu kitapta bir kez daha öğreniyoruz.

Hasan Hişyar Serdî...

Hasan Hişyar Serdî, genç yaşta Şêx Said Hareketine katılmış ve Şêx Said darağacına gidinceye kadar da yanında olmuştur. Kısacası hep Şêx Said'in çok yakınında olmuştur. Bir çatışmada yaralı olarak yakalanır, cezaevinde tekrar Şêx Said ile beraber kalır. O'nun veda konuşmasını dinler. Gazetecilerin yaptığı ropörtajlara şahid olur. O'nu ingiliz işbirliçiliğiyle suçlayan gazetecilere şu cevabı verdiğini görür: "Susayan bir kişinin, başkasının talimatıyla su içmeğe ihtiyacı yoktur."

Hasan Hişyar Serdî idam cezasına çarpıtılır, yaşı 20 den küçük olduğu için, 15 yıl cezaya çarpıtılıp Nîğde'ye gönderilir. Genel afta bırakılır, ancak rejim O'nun gibilerini faili meçhul bir şekilde öldürmektedir. Çareyi tekrar dağa çıkmakta bulur, Ağrı isyanında aktif olarak yer alır. Hareketin yenilgisiyle beraber ülkede gerilla faaliyetleri yürütür. 1933 Aralığına kadar bu şekilde çalışır, daha sonra O'da grubuyla beraber Suriye'ye geçer ve öldüğü 1985 yılına kadar orada kalır. Kısacası Hasan Hişyar Serdî cumhuriyet dönemi olayların canlı şahididir. Gördüklerini, yaşadıklarını bizim de öğrenmemiz için kaleme almıştır.

Görüş ve Anılarım...

Kitap o dönemde yaşanan olayları bir film şeridi gibi gözlerimizin önüne seriyor. Kısa bir tarih bilgisinden sonra, Şêx Said hareketinin çıkış sebeplerini, yaşanan olayları ve isyandan sonra ülkede yapılan 700 000 kişilik katliamı detaylarıyla anlatmaktadır. Sadece olayları değil, yenilginin nedenlerini de tartışmakta ve net olarak ortaya koymaktadır. Kitap; Berevaniya Mafê Kurd teşkilatının, örgütleniş ve çalışmalarını, merkez komitesinin aktifliğini, yaptığı kongre ve toplantıları, Sovyetlerler ile ilişki kurma çabalarını anlatmaktadır. Orada hareketin dini bir hareket olmadığını, tamamiyle ülke ve özgürlük mücadelesi olduğunu görebiliyorsunuz. Atatürk'ün Erzurum'dan önce ilk kongreyi Diyarbakır'da yaptığını ancak başarısızlığa uğradığı için, Türk tarihçiler tarafından yazılmadığını da görebilirsiniz.

Açıkça ortadadır ki, rejim insanların beynini avucunun içine almış istediği gibi yönlendirmektedir. Bundan dolayıdır ki sorun kürt meselesi olunca, en sağdaki ile soldaki arasındaki görüş farkının, bir fark olmadığını görebiliyorsunuz. Her Kürt genci beynini rejimin pençesinden kurtarıp gerçek tarihini öğrenmek zorundadır. Ancak o zaman, kimse karşınıza geçip, özgürlük için yaptığınız mücadeleye "gericidir" diyemeyecek, böyle diyenlerin suratına da gerçek tarihi kaynakları fırlatabileceksiniz.





Cemil Dicle, Firatta Yasam

www.firattayasam.net